Czarnuszka siewna to roślina powszechnie stosowana m.in. w Egipcie już w medycynie starożytnej. W świecie arabskim czarnuszka do dziś uważana jest za panaceum i posiada stałe miejsce w każdej domowej apteczce. Jest ona określana mianem „złota faraonów”, a stwierdzenie proroka Muhammeda: „czarnuszka leczy wszystko – oprócz śmierci” jest swoistym pomnikiem jej leczniczych właściwości.
W medycynie arabskiej używana w leczeniu nieżytu żołądka i jelit ma jednak znacznie większą ilość zastosowań. Działa żółciopędnie, wiatropędnie, moczopędnie, rozkurczająco na mięśnie gładkie. Jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo.
Duża ilość zawartych w oleju z czarnuszki egipskiej nienasyconych kwasów tłuszczowych odgrywa w naszym organizmie niezwykle ważną role budulca oraz wspomaga wytwarzanie prostaglandyn , czyli substancji podobnych do hormonów, sterujących wieloma podstawowymi funkcjami organizmu. Wspomagają one m.in. powstawanie i wzrost komórek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają również dobroczynny wpływ na układ immunologiczny. Ich przyjmowanie zaleca się w szczególności w stanach osłabienia, obniżenia odporności, po rekonwalescencji oraz po chemio i radioterapii.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z czarnuszki egipskiej obniżają zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, np. toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie. Zawarta w czarnuszce alfa-hederyna posiada właściwości antynowotworowe. Olej z czarnuszki egipskiej wzmacnia system odpornościowy, stabilizuje go przeciwdziałając alergiom. Odkaża układ pokarmowy i oddechowy. Rozszerzające działanie czarnuszki w znaczący sposób łagodzi objawy astmy.
Oryginalna egipska czarnuszka ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych ( ok. 80 % ), a zwłaszcza kwasu linolowego- omega 6 ( ok. 55 % ), kwasu olejowego ( 22 % ) i kwasu alfa-linolenowego-omega 3 ( ok. 1 % ) uznana została przez naukowców za najbardziej skuteczną.
Nasiona w fazie pełnej dojrzałości zawierają od 0,5 do 1,5 % olejków eterycznych i aż do 40 % tłustego oleju. Z takich właśnie nasion tłoczony jest Olej z Czarnuszki egipskiej NATUWIT.
W składzie nasion czarnuszki egipskiej znajdziemy ok.1% olejku lotnego tymochinonu o działaniu przeciwbakteryjnym, nigellonu o działaniu przeciwskurczowym oraz saponiny m. in. melantyne o działaniu przeciwbólowym.
Olej z czarnuszki egipskiej zaleca się przy bólach żołądka, infekcjach przewodu pokarmowego, przy wzmacnianiu funkcji wątroby, w stanach zapalnych, przy ogólnym osłabieniu organizmu. Zaleca się również przyjmowanie oleju z czarnuszki egipskiej w celu poprawy przemiany materii.
Olej z czarnuszki egipskiej zastosowany zewnętrznie wspomaga leczenie łuszczycy, trądziku, atopowego zapalenia skóry, wyprysków i egzemy.
Olej z czarnuszki można stosować u małych dzieci jako środek przeciw zaparciom. U kobiet karmiących czarnuszka pobudza laktacje.
Korzystne działanie oleju z czarnuszki dla zdrowia i pielęgnacji skóry potwierdzono badaniami na uniwersytetach międzynarodowych. Olej z czarnuszki jest uznawany jako jeden z najefektywniejszych antybiotyków, środków przeciwzapalnych, antybakteryjnych i uodparniających.
Natuwit Olej z czarnuszki egipskiej to produkt w 100 % naturalny, nieekstrahowany chemicznie, nierafinowany. Tłoczony na zimno z wykorzystaniem tylko w pełni dojrzałych nasion czarnuszki egipskiej. Rozlewany i butelkowany w Niemczech.
Zalecane stosowanie:
W celach zdrowotnych przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju z czarnuszki egipskiej 2 x dziennie przed posiłkiem, wpływa to korzystnie na układ odpornościowy, układ trawienny, obniża stężenie cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom serca.Dzieci do 4 roku życia: 2 x dziennie 1/4 łyżeczki od herbaty.
Podczas chronicznych problemów ze zdrowiem dawka ta może być podwyższona do 3 x dziennie.