L-karnityna
Postać
Działanie
Główne składniki
Problem
Sposób aplikacji
Wiek

L-karnityna na odchudzanie

Smukła i zdrowo wyglądająca sylwetka to marzenie każdego. Czasami jednak zdrowa dieta i systematyczny ruch to za mało, aby osiągnąć spektakularne efekty. Nie mniej istotna jest właściwa suplementacja i dostarczenie organizmowi substancji, które przyspieszą metabolizm i spalą zbędną tkankę tłuszczową. Jednym z najczęściej stosowanych składników jest L-karnityna, która, mówiąc najprościej, pomaga dodatkowo w gromadzeniu energii i zapobiega szybkiemu męczeniu się mięśni. 

sizer
Asystor Slim 60 tabl.
38,85 zł
sizer
Linea fix 20 sasz.
9,44 zł
sizer
OLIMP L-Karnityna 500 forte plus 60 kaps.
65,00 zł
sizer
OLIMP L-Karnityna forte plus 80 tabletek do ssania o smaku wiśniowym
73,50 zł
sizer
OLIMP L-karnityna plus 80 tabletek do ssania
63,00 zł
sizer
OLIMP CLA z zieloną herbatą + L-karnityna 60 kaps.
41,99 zł

Jak przyspieszyć przemianę materii?

Głównym celem większości osób chcących uzyskać i utrzymać szczupłą sylwetkę jest szybsze spalanie tłuszczów. Oprócz regularnych treningów na siłowni oraz zbilansowanej, bogatej w warzywa, owoce i błonnik diecie, pomocna może być odpowiednia suplementacja. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które w swoim składzie zawierają L-karnitynę, czyli związek, którego zadaniem jest przyspieszenie przemiany materii. Gdy organizm zaczyna szybciej spalać tkankę tłuszczową, dochodzi do zjawiska lipolizy, polegającego na przekształceniu niewielkich cząsteczek tej struktury w wolne kwasy tłuszczowe. Te ostatnie są w prosty i szybki sposób wykorzystywane przez komórki i eliminowane. 

Suplementy diety dostępne bez recepty wzbogacone są o ekstrakty roślinne, sprzyjające szybkiej redukcji wagi, w tym zieloną herbatę, kofeinę, spirulinę, CLA, L-karnitynę, chrom, nopal czy chitosan. Wszystkie te dodatki mogą wspomóc zdrową dietę, ale nigdy nie powinny stanowić jej zamiennika. 

Działanie L-karnityny

Związek, jakim jest L-karnityna, ma naturalne pochodzenie i występuje w organizmie człowieka w postaci dwóch izomerów - D i L. Tylko ten drugi jest biologicznie aktywny, a co za tym idzie, wywołuje szereg reakcji w ludzkim organizmie. Co ważne, prawie 90% zapasów tego związku znajduje się tkance mięśniowej i sercu, a mniejsze ilości w nerkach, mózgu i innych narządach. Syntetyzowany jest z metioniny i lizyny. Jednak do produkcji potrzebuje witaminy C w dużym stężeniu. 

Poza funkcją spalania tłuszczu L-karnityna może wpływać na pracę układu nerwowego. Badania na modelach zwierzęcych wykazały, że związek ten podawany codziennie wspomaga mechanizm uczenia się i zapamiętywania, co może zapobiec procesom związanym ze spadkiem zdolności umysłowych w wieku starczym. Inne wyniki wskazują na to, że zwiększa wytrzymałość organizmu przez wzmocnienie mięśnia sercowego. Co więcej, uczestniczy w przemianach węglowodanów, co zmniejsza wykorzystywanie glikogenu jako materiału genetycznego. L-karnityna wykazuje działanie przeciwutleniające, ochrania i stabilizuje struktury błon komórkowych. Ma również zdolność chelatowania, czyli wchodzenia w trwałe interakcje z jonami metalu, w tym z żelazem i kadmem. U noworodków, bierze udział w procesach termogenezy i adaptacji do warunków zewnętrznych.

Naturalnymi źródłami L-karnityny są przede wszystkim produkty mleczne i mięso (czerwone), ziarna, orzechy, pietruszka, brukselka, brokuły, ryż i banany.  Dziennie zapotrzebowanie na ten związek osoby dorosłej wynosi 0,3 - 1,9 mg/kg masy ciała. Zaleca się jednak aby górny limit wynosił nie więcej niż 15 mg na dobę. Norma ta realizowana jest w ok. 75% przez dietę oraz suplementację, a w pozostałej ilości dzięki endogennej syntezie. Przy bardzo dużej konsumpcji mięsa, ilość ta może wzrosnąć nawet do 300 mg.

Kto powinien sięgnąć po produkty i suplementy diety wzbogacone o ten związek? Przede wszystkim osoby, które nie spożywają mięsa, a zatem wegetarianie i weganie. Przyjmowanie L-karnityny jest wskazane również w przypadku niedożywienia, a także u chorych na nerki i wątrobę. Na obecność tego związku w diecie powinny zwrócić uwagę rodzice noworodków, które karmione są pozajelitowo, osoby chorujące na AIDS, przyjmujące leki przeciwpadaczkowe i poddane dializie. Niedobór tej substancji może nie dawać początkowo specyficznych objawów. Z czasem jednak dochodzi do pogorszenia sprawności fizycznych i intelektualnych, a także zaniku mięśni szkieletowych i problemów z układem sercowo-naczyniowym. L-karnityna znalazła również zastosowanie w dermatologii i kosmetologii. Ponieważ zmniejsza utratę wody z komórek, może być wykorzystywana w zabiegach lub kuracjach przeznaczonych dla cery suchej. 

W większości przypadków L-karnityna jest dobrze tolerowana przez organizm. Należy jednak zachować szczególną ostrożność u osób, które borykają się z problemami niedoczynności tarczycy, gdyż suplementacja tym związkiem może wpłynąć na zaostrzenie objawów choroby. Jeżeli przyjmuje się długotrwale inne leki, warto spytać lekarza o pozwolenie na przyjmowanie tego wyrobu medycznego. Tylko w ten sposób uniknie się potencjalnie szkodliwych interakcji między substancjami chemicznymi. L-karnityna może w niektórych przypadkach powodować wymioty, nudności, niestrawność, biegunkę i zgagę. 

L-Karnityna i spalanie tłuszczu

Główną funkcją L-karnityny jest udział w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów stanowiących centra energetyczne komórki. Dzieje się to na skutek możliwości łączenia grup acylowych. W wyniku tej reakcji biochemicznej powstaje acylokarnityna i to ona przedostaje się do mitochondrium, które produkuje ATP (adenozyno-tri-fosforan). W prostych słowach oznacza to, że L-karnityna wykorzystuje tłuszcz jako źródło energii. Na tym jednak nie koniec. Związek ten przyczynia się do zniwelowania nieestetycznie wyglądającego cellulitu (skórki pomarańczowej), która pojawia się najczęściej na udach, nogach i brzuchu kobiet. Ten defekt skórny związany jest nie tylko z otyłością i nadwagą, ale także z wahaniami hormonalnymi, okresem menopauzalnym u kobiet oraz ciążą. 

Środek dla sportowców w okresie intensywnych ćwiczeń

Suplementacja L-karnityną zalecana jest także sportowcom. Jej działanie na poziomie molekularnym przyczynia się do zwiększenia energii nawet przy długotrwałym wysiłku. Dla osób aktywnych fizycznie ważny może okazać się fakt, że związek ten pozwala na szybsze pozbycie się z krwi cząsteczek mleczanu. Powszechnie wiadomo, że ta substancja określana jest jako wskaźnik zmęczenia mięśni, co znacznie ogranicza zdolność do ich kurczenia się i upośledza zdolność mitochondriów do produkcji energii w postaci ATP.