Diasip to specjalistyczny preparat odżywczy o obniżonej zawartości węglowodanów i składzie sprzyjającym utrzymaniu niskiej glikemii, w płynnej postaci, przeznaczony do picia. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz komplet witamin i minerałów. Jego zaletą jest to, że w małej objętości dostarcza odpowiednią ilość energii i wszystkie niezbędne osobie chorej składniki odżywcze. Dzięki formie płynnej jest łatwy do podania. Może być uzupełnieniem standardowej diety lub stanowić jedyne źródło pożywienia.
Przeznaczenie:
Diasip przeznaczony jest dla osób, które mają problemy ze spożywaniem normalnych posiłków i z dostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii z pożywienia, szczególnie w okresie choroby i rekonwalescencji. Stosować u pacjentów z cukrzycą lub upośledzoną tolerancją glukozy wymagających postępowania żywieniowego, przykładowo:
-
przed oraz po zabiegach operacyjnych, oraz w okresie rekonwalescencji
-
po udarze
-
w zaburzeniach żucia i połykania
-
przy braku apetytu o różnej etiologii
Skład:
Jedno opakowanie (200 ml) zawiera:
-
9,8 g białka
-
7,6 g tłuszczy
-
23,4 g węglowodanów
-
7,2 g laktozy
-
4 g błonnika pokarmowego
-
skład minerałów i witamin niezbędnych dla diabetyków (selen, witaminy C i E)
-
substancje słodzące: acesulfam K i sacharynian sodu
Diasip nie zawiera:
-
glutenu - może być stosowany przez osoby chore na celiakię
Wartość energetyczna jednego opakowania (200 ml) wynosi 208 kcal, czyli 2,4 wymiennika węglowodanowego.
Stosowanie:
-
Diasip jest produktem gotowym do spożycia. Najlepiej podawać po schłodzeniu. Zaleca się pić powoli (1 opakowanie od 30 min. do 1 godz.) między posiłkami.
-
Najczęściej zalecane stosowanie jako uzupełnienie tradycyjnych posiłków to 2 - 4 opakowań dziennie przez 14 dni i więcej.
-
Jako kompletną dietę, zastępującą w całości normalne posiłki można stosować 7 - 10 opakowań dziennie przez okres, w którym chory wymaga wsparcia żywieniowego.
-
Stosowanie należy skonsultować z lekarzem.
-
Nie stosować u dzieci poniżej 3 roku życia. U dzieci w wieku 3-6 lat stosować wyłącznie jako uzupełnienie diety.
-
Nie stosować w przypadku występowania alergii na białka mleka krowiego, galaktozemii i fruktozemii. Nie stosować u osób wymagających diety bezresztkowej.