Nutilis Clear to preparat zagęszczający w formie proszku, przeznaczony do zagęszczania posiłków. Nutilis Clear zawiera gumę ksantanową, gumę guar oraz maltodekstryny. Jego zaletą jest oporność na amylazę ślinową, dzięki czemu zachowuje oczekiwany stopień zagęszczenia czy pokarmu podczas spożywania. Nutilis Clear szybko i skutecznie zagęszcza napoje oraz pokarmy nie zmieniając ich koloru, zapachu i smaku. Nutilis Clear nie dostarcza żadnych dodatkowych składników odżywczych oraz kalorii. Puszka Nutilis Clear zawiera 175 g proszku.
Przeznaczenie:
Nutilis Clear przeznaczony jest dla osób, które mają dysfagię czy problemy w przełykaniu. Ułatwia bezpieczne przełykanie pokarmów, oraz napojów zachowując oczekiwaną konsystencję w zależności od stopnia dysfagii. Właściwe postępowanie żywieniowe u osób z dysfagią jest bardzo istotne i polega na odpowiednim doborze konsystencji spożywanych pokarmów/płynów zależnie od stopnia zaawansowania samej dysfagii.
Skład:
1 porcja to 3 g produktu
1 porcja zawiera:
8,7 kcal
1,73 g węglowodanów
0,84 g błonnika
Nutilis Clear nie zawiera:
glutenu - może być stosowany przez osoby chore na celiakię
laktozy – może być stosowany przez osoby z nietolerancją laktozy
Opakowanie (puszka) zawiera 175 g proszku.
Preparat dostępny w jednostce sprzedażowej 1 puszka.
Stosowanie
W zależności od stopnia dysfagii zalecane jest zastosowanie różnej ilości preparatu Nutilis Clear.
| Dysfagia w stopniu lekkim | Dysfagia w stopniu umiarkowanym | Dysfagia w stopniu ciężkim |
aby zagęścić 200 ml płynu (np. woda, kawa, herbata, sok, mleko) w zależności od stopnia dysfagii, należy dodać: | 1 miarka Nutilis Clear | 2 miarki Nutilis Clear | 3 miarki Nutilis Clear |
Dlaczego warto stosować?
Nutilis Clear jest jedynym na rynku preparatem do zagęszczania napojów i pokarmów nie zawierającym skrobi.
Firma Nutricia Medyczna, w odpowiedzi na potrzeby pacjentów i środowiska medycznego, wprowadza na rynek produkt Nutilis Clear dla osób cierpiący na trudności w przełykaniu czy dysfagię. Jego unikatowy skład zapewnia oporność na amylazę ślinową, dzięki czemu konsystencja pokarmu jest niezmienna podczas spożywania. Jest to niezmierne istotne dla pacjentów z dysfagia, ponieważ rozkład skrobi w jamie ustnej przez amylazę ślinową prowadzi do rozrzedzenia i zwiększenia ryzyka zachłyśnięcia (aspiracji).