MenaVitin Cardio zawiera połączenie substancji 1-MNA z mikrokapsułkowanym olejem rybim będącym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3: kwasu dokozaheksanowego (DHA) oraz kwasu eikozapentaenowego (EPA). 1-MNA jest endogenną substancją pochodzenia witaminowego, która występuje w ustroju człowieka. Powstaje w wyniku przemian metabolicznych witaminy PP w wątrobie. Składnik ten jest obecny w nielicznych produktach występujkących w diecie, takich jak algi brunatne Wakame (undaria pinnatifida) oraz liście zielonej herbaty (Camellia sinensis). Kwasy omega-3 (EPA i DHA) należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie są one wytwarzane przez ludzki organizm, w którym są niezbędne, dlatego powinny być dostarczane wraz z pokarmem. Dobrym źródłem tych kwasów są tłuste ryby morskie i owoce morza, których spożycie w Polsce jest niskie. Kwasy DHA i EPA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250mg EPA i DHA dziennie).
Zastosowanie: suplementacja diety w składniki aktywne preparatu
Zalecane spożycie: od 2 do 4 kapsułek dziennie podczas posiłku.
Składniki: mikrokapsułkowany olej rybi (źródło kwasów DHA i EPA), substancja glazurująca - hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca - celuloza, chlorek 1-metylonikotynamidu (1-MNA), substancja przeciwzbrylająca - talk, barwnik - dwutlenek tytanu.
Ważne wskazówki:
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
- Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Nie stosować w przypadku na uczulenie na którykolwiek ze składników czynnych preparatu.
- Nie stosować u dzieci do lat 18 oraz u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
- Przechowywać w temperaturze poniżej 25°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
- Brak rybiego posmaku.