Specjalna propozycja mleka do stosowania od urodzenia, w przypadku występowania u dziecka problemów trawiennych takich jak kolki, wzdęcia i zaparcia. Zbilansowany skład mleka w tym niezbędne składniki odżywcze takie jak białko w postaci hydrolizatu (o nieznacznym stopniu hydrolizy nazywany jako hydrolizat „częściowy”), pochodzące z serwatki, wpływa na trawienie dziecka pozwalające na lepsze jego wykorzystanie i pasaż jelitowy (gazy). Znacznie obniżona zawartość laktozy wpływa na łatwiejsze i efektywne trawienie bez wytwarzania nadmiaru gazów, a wysoki udział kwasu palmitynowego zapobiega formowaniu się twardego stolca.
Skład
Maltodekstryny, hydrolizat białek serwatkowych, oleje roślinne (zawiera lecytynę sojową), bezwodny tłuszcz mleczny, syrop galaktooligosacharydowy, ortofosforan wapnia, emulgator: lecytyna sojowa, chlorek potasu, węglan wapnia, cytrynian potasu, wodorowinian choliny, olej zwierzęcy (olej rybi), węglan magnezu, zestaw witamin (wit. C, niacyna, wit. E, kwas pantotenowy, wit. B2, wit. B1, wit B6, wit. A, kwas foliowy, wit. K1, biotyna, wit. D3, wit. B12), tauryna, inozytol, nukleotydy (5′-monofosforan cytydyny, 5′-monofosforan urydyny, 5′-monofosforan adenozyny, 5′-monofosforan inozyny, 5′-monofosforan guanozyny), L-karnityna, siarczan żelaza, stabilizator: kwas L(+) mlekowy, tlenek cynku, kompleks miedź-lizyna, siarczan manganu, jodan potasu, molibdenian sodu, selenian sodu, chlorek chromu.
Przygotowanie
Przy przygotowywaniu posiłków dla niemowląt należy ściśle przestrzegać wskazówek. Nieprawidłowe przygotowanie lub zbyt długie przechowywanie już przygotowanego do spożycia mleka może niekorzystnie wpłynąć na stan zdrowia dziecka. Każdy posiłek należy przygotować bezpośrednio przed podaniem i od razu użyć w czasie karmienia. Ważne: zawartość butelki wystudzić do temperatury odpowiedniej do podania dziecku, czyli ok. 37°C.
Nie wolno ponownie podgrzewać i podawać pozostałości pokarmu, którego dziecko nie dopiło.
Potrzebną do przygotowania porcji mleka ilość wody zagotować i wystudzić do temperatury 70°C.
Mniej więcej połowę objętości wody potrzebnej do przygotowania porcji mleka nalać do prawidłowo umytej butelki.
Używać tylko załączonej miarki Humana. Miarkę luźno napełnić proszkiem, a nadmiar zgarnąć do otwartego opakowania mleka. Odpowiednią ilość proszku wsypać do butelki z przygotowaną wodą.
Zamknąć butelkę i energicznie wstrząsnąć. Następnie dolać pozostałą ilość wody, do uzyskania objętości przygotowywanej porcji mleka. Zamknąć butelkę i ponownie silnie wymieszać. Uwaga: chronić ręce przed gorącą butelką (użyć np. chusteczki).
Pokarm ostudzić do temperatury odpowiedniej do karmienia niemowlęcia, np. w naczyniu z wodą lub pod zimną bieżącą wodą (ok. 5-7 min.).
Butelkę jeszcze raz wstrząsnąć, nałożyć smoczek i ponownie sprawdzić, czy temperatura pokarmu jest odpowiednia do karmienia niemowlęcia (uwaga! niebezpieczeństwo oparzenia).