Składniki
Korzeń jeżówki - 20%, liść czystka - 20%, owoc bzu czarnego - 10%, korzeń lukrecji - 10%, trawa cytrynowa - 10%, owoc pigwowca - 10%, korzeń tarczycy bajkalskiej - 5%.
Zastosowanie
Herbatka to idealnie dobrana kompozycja ziół, która stanowi naturalne bogactwo dla organizmu. Jeżówka jest stosowana w profilaktyce nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. Działa kojąco na gardło, krtań i struny głosowe. Jeżówka, czystek, bez czarny i lukrecja wspomagają układ odpornościowy. Bez czarny jest ponadto pomocny w przeziębieniu. Lukrecja łagodzi górne drogi oddechowe, wspomaga ich oczyszczanie.
Jeżówka
to przede wszystkim jedno z najpopularniejszych ziół wzmacniających odporność. Zawiera związki, które łagodzą infekcje i zwalczają objawy przeziębienia. Ponadto działa kojąco na gardło, jamę ustną i struny głosowe. Ziele jeżówki często wykorzystuje się w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
Czystek
liście czystka zawierają ogromną ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu neutralizują wolne rodniki, wzmacniają układ odpornościowy organizmu, hamują rozwój stanów zapalnych, zwalczają grzyby i drobnoustroje, zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz działają antyalergicznie. Napary z tej rośliny świetnie sprawdzą się m.in. w walce z przeziębieniem czy grypą.
Bez Czarny
przyczynia się do łagodzenia objawów przeziębienia, jest pomocny przy kaszlu i chrypce oraz wspomaga naturalną odporność organizmu. Zawiera m.in. duże ilości witaminy C, prowitaminy A, żelaza, potasu, wapnia i sodu. Działa napotnie, moczopędnie, przeciwbólowo i przeczyszczająco.
Lukrecja
ma działanie wykrztuśne, łagodzi kaszel, chrypę i oczyszcza drogi oddechowe. Ponadto glicyryzyna zawarta w lukrecji wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, łagodzące i stymulujące układ odpornościowy.
Tarczyca Bajkalska
działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dawniej była stosowana w alergiach, przeciw atakom astmy czy stanach zapalnych układu pokarmowego. Obecnie wyciągi z tarczycy są często stosowane w celu zapobiegania epidemiom grypy i hamowania aktywności wirusów.
Pigwowiec
Owoce pigwowca zawierają witaminę C, A, B1, B2 i PP. Ponadto cechuje ich duża zawartość pektyn i błonnika, a także żelaza, potasu, magnezu czy fosforu. Pigwowiec wykazuje właściwości antywirusowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ponadto owoce wykazują silną aktywność antyoksydacyjną i wspomagają układ odpornościowy.
Sposób użycia
1 saszetkę herbatki zaparzać wrzątkiem (200 ml) pod przykryciem przez 10 min. Zaleca się sporządzanie naparu 3 razy dziennie. Nie przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu.
Przechowywać w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.