Opis
Pokrzywa zawiera witaminy A, B. C. K. flawonoidy, garbniki, karotenoidy. ksantofil, chlorofil A i B. związki aminowe — między innymi histaminę, acetylocholinę i serotoninę. fitoslero-le, proloporfiryny. kwasy organiczne. między innymi mrówkowy, związki zwiększające odporność na infekcję, a także sole mineralne w tym dużo wapnia, żelaza i rozpuszczalną krzemionkę
Skład
99,8% sok z pokrzywy, kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
Wskazania
Sok z pokrzywy posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie człowieka, w związku z czym wskazany jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu
Dawkowanie
2 razy dziennie po 25 ml minimum pół godziny przed posilkiem
Działanie
Pokrzywa działa na cały organizm odżywczo, witaminizująco. mineralizująco. wzmacniająco, stymulujaco, regulująco. regenerująco i oczyszczająco. Jest środkiem, który wspomaga układ krwiotwórczy, zwiększa poziom hemoglobiny i ilość czerwonych ciałek krwi. Zapobiegające krwawieniom z naczyń włosowatych dzięki witaminie K oraz f flawonoidom i garbnikom. Wspomaga układ pokarmowy, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa żółciopędnie. poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, przeciwdziała stanom zapalnym w przewodzie pokarmowym, . Wspomaga prace trzustki i obniża nieznacznie poziom cukru we krwi. Stwierdzono również, że liście i korzenie pokrzywy stymulują wydzielanie interferonu, wzmacniają odporność organizmu przed inwazją wirusów i działają przeciwnowotworowo. Przetwory z pokrzywy działają bardzo korzystnie na przemianę materii, wykazują działanie oczyszczające krew, które wynika z tego. że stymulują krążenie krwi, działają lekko moczopędnie, a dzięki hamowaniu resorpcji zwrotnej wyraźnie zwiększają eliminację chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Pokrzywa dostarcza dużej ilości witamin i soli mineralnych, a szczególnie dużo różnych pierwiastków śladowych, które są składnikami enzymów i hormonów, odpowiadających za prawidłowy przebieg procesów fizjologicznych w organizmie.