Oleofarm Olej Lniany LenVitol 500 ml
1 opiniaOlej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych, oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Olej tłoczony na zimno
Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Do jego wytwarzania użyte są wysokolinolenowe odmiany ziaren lnu. Tłoczenie na zimno oznacza, że olej tłoczony jest z surowych nasion, które nie są podgrzewane czy podprażane. W procesie jego produkcji nie stosuje się rozpuszczalników organicznych oraz rafinacji chemicznej czy fizycznej. To właśnie odróżnia LenVitol® od przemysłowych olejów roślinnych, które są tłoczone na gorąco, a następnie rafinowane, w wyniku czego usuwane są z nich cenne właściwości. Olej lniany tłoczony na zimno posiada cenne walory dietetyczne i prozdrowotne. Spożycie olejów tłoczonych na zimno, może prowadzić do zahamowania bądź opóźnienia rozwoju dietozależnych chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze1,2.
Nr 1 w Polsce
*Źródło: ”Nr 1 w Polsce” wśród preparatów zawierających kwasy omega w kategorii płynne, wartość sprzedaży do pacjenta za okres rozliczeniowy V 2017 do IV 2018. Na podstawie danych z bazy Omnibus firmy PEX PharmaSequence kwiecień 2018.
Ponad 50% kwasów omega-3
LenVitol® charakteryzuje się wysoką zawartością tak zwanych tłuszczów wielonienasyconych, oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6). Współczesna dieta charakteryzuje się zbyt dużym spożyciem tłuszczów nasyconych i zbyt małym spożyciem kwasów omega-3, których organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć. Ich niedoborom można przeciwdziałać stosując odpowiednią wzbogaconą żywność lub suplementację3,4.
Pomaga w prawidłowym utrzymaniu poziomu cholesterolu
Kwas alfa-linolenowy (ALA), w który bogaty jest LenVitol® oraz kwas linolowy (LA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi5. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi jest szczególnie istotne w przypadku osób, u których stwierdzono tzw. hipercholesterolemię objawiającą się podwyższonym poziomem frakcji cholesterolu lub trójglicerydów w surowicy krwi.
Polecany do diety dr Budwig
Ze względu na swoje właściwości LenVitol® polecany jest do diety dr Budwig. Jest jej idealną podstawą, ponieważ nasyca organizm odpowiednią ilością kwasów omega-3, dzięki czemu komórki odzyskują swoje naturalne właściwości. Spożywanie oleju lnianego wysokolinolenowego zalecane jest osobom starszym, intensywnie uczącym się i uprawiającym sport, ze względu na zwiększenie wydolności i odporności organizmu. Olej lniany wysokolinolenowy dostarcza energię oraz jest źródłem kwasów omega-3, które stanowią materiał budulcowy dla komórek i tkanek organizmu człowieka6,7
Wspomaga pracę serca
Właściwości związków zawartych w oleju lnianym mogą powodować obniżenie ciśnienia u pacjentów z łagodną hipercholesterolemią i umiarkowanie podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych, działają ochronnie i poprawiają pracę serca oraz układu krążenia. Dzięki działaniu kardioprotekcyjnemu olej lniany ogranicza ryzyko ostrych incydentów sercowo-naczyniowych8. Jego stosowanie może prowadzić do zahamowania bądź opóźnienia m.in choroby niedokrwiennej serca2 . Kwas alfa-linolenowy (omega-3) spożywany w postaci oleju lnianego może zmniejszać ryzyko nadciśnienia, miażdżycy i chorób serca6.
Olej należy stosować na zimno oraz przechowywać w lodówce
Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy używać go do podgrzewania i smażenia potraw. Powinien być również zabezpieczony przed działaniem podwyższonej temperatury. Istotne jest przechowywanie oleju lnianego LenVitol® w lodówce (w temperaturze 4-10°C). Niewłaściwe przechowywanie i stosowanie oleju lnianego powoduje utratę jego cennych właściwości odżywczych, spowodowanych utlenianiem obecnych w nim kwasów tłuszczowych. Dzięki zastosowaniu termicznych opakowań, odpowiedniej butelki chroniącej przed wpływem światła oraz tłoczeniu małych partii, LenVitol® jest zawsze świeży, a jego właściwości korzystne dla Twojego organizmu9,10.
Składniki
olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy.
Wartość odżywcza 100 ml: | A* | B* |
Wartość energetyczna (energia) |
3441 kJ/837 kcal | 3441 kJ/837 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 93 g | 93 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 9g | 7,5 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 17 g | 11,5 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 67 g | 74 g |
Węglowodany, w tym: | 0 g | 0 g |
cukry | 0 g | 0 g |
Białko | 0 g | 0g |
Sól | 0g | 0g |
Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) | 52 g | 61 g |
Omega-6 (kwas linolowy) | 15 g | 13 g |
UWAGA! Partie oleju lnianego mogą różnić się od siebie smakiem, zapachem i kolorem (dopuszczalne jest np. posmak goryczkowy, ziołowy, itp.), co wynika z obecności naturalnych związków smakowych w nasionach lnu i nie wpływa na jakość oleju. Może wytrącić się naturalny osad. Olej lniany LenVitol® powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych. **Produkt może różnić się zawartością kwasów tłuszczowych w zależności od rodzaju nasion lnu (patrz symbol przy nr partii).
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze 4-10°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła.
Źródła
- 1. Rymar E.; Properties pro-health flax (Linum ussitatissimum L.); Herbalism, 2017; 1[3]
- 2. Obiedzińska A.; Waszkiewicz-Robak B.; Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość; 2012, 1 (80), 27 – 44
- 3. Kłosiewicz-Latoszek L.; The role of omega-3 fatty acids in prevention of ardiovascular diseases; Żywienie Człowieka i Metabolizm; 2002; XXIX; nr 1/2
- 4. Kaniewski R.; Jankowiak J.; Zajączek K.; New possibilities of using cold pressed linseed oil; Postępy Fitoterapii 3/2019, s. 204-207
- 5. Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz Dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci; Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej; 25.5.2012
- 6. Bartkowski L.; Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody; : Chemik; 2013, 67, 3, 186-191
- 7. Mannion C.; Page S; Bell L. H.; Verhoef M.; Components of an Anticancer Diet: Dietary Recommendations, Restrictions and Supplements of the Bill Henderson Protocol; Nutrients; 2011; 3, 1-26
- 8. Skoczyńska A. H.; Gluza E.; Wojakowska A.; Turczyn B.; Skoczyńska M.; Linseed oil increases HDL3 cholesterol and decreases blood pressure in patients diagnosed with mild hypercholesterolaemia; Kardiol Pol 2018; 76, 8: 1242–1250
- 9. Masłowski A.; Andrejko D.; Ślaska-Grzywna B.; Sagan A.; Szmigielski M.; Mazur J.; Rydzak L.; Sobczak P.; Wpływ temperatury i czasu przechowywania na wybrane cechy jakosciowe oleju rzepakowego, lnianego i lniankowego; Agricultural Engineering; 2013; z. 1(141); t.1; s. 115-124
- 10. Pawłowska A.; Kocur A.; Siudem P.; Paradowska K.; Badanie stabilności oleju lnianego i oleju z czarnuszki; Post Fitoter 2018; 19(3): 157-163