Wskazania do używania Laktoferyny:
Do postępowania dietetycznego w niedoborach odporności.
Właściwości Laktoferyny:
Laktoferyna to aktywne białko, naturalnie występujące w wielu płynach ustrojowych, w największym stężeniu występuje w ludzkiej siarze i mleku następującym tuż po niej.
Laktoferyna wykazuje szerokie działanie biologiczne w organizmie ludzkim. Najwięcej danych klinicznych dotyczy działania przeciwdrobnoustrojowego, co czyni laktoferynę istotnym składnikiem diety wpływającym na wspomaganie odporności.
Laktoferyna to białko serwatkowe, będące transferyną, która reguluje stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportuje je do tkanek.
Laktoferyna wołowa (bLF) wyróżnia się wysokim stopniem podobieństwa (69%) do laktoferyny ludzkiej.
Laktoferyna występuje w niewielkich ilościach w mlekach modyfikowanych, z tego powodu dieta niemowląt i dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym jest praktycznie pozbawiona tego składnika. Rozwiązaniem jest dostarczanie laktoferyny w postaci suplementu diety.
Laktoferyna wykazuje pozytywny wpływ na uszczelnianie nabłonka jelit, dodatkowo stymuluje rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej (bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium).
Laktoferyna zmniejsza dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową (poprzez m.in. stymulowanie wydzielania laktazy, enzymu rozkładającego laktozę).
Skład: maltodekstryna, laktoferyna, substancja przeciwzbrylająca: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471)