23.12.2021

Czym są kwasy Omega?

Kwasy Omega to niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli takie, które na końcu łańcucha posiadają wolne wiązania. Wyróżniamy kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Do tych pierwszych zaliczany jest kwas Omega 9, a do grupy tych drugich kwasy Omega 3 i 6. Warto skupić się na odpowiedniej podaży dwóch ostatnich, bowiem jeśli organizm otrzymuje je we właściwej ilości, jest w stanie sam syntetyzować kwasy Omega 9.

Tymczasem, kwasy Omega 3 i 6 należy dostarczać sobie nie tylko w dużej ilości, ale także w odpowiedniej proporcji (5-6:1) – dopiero wtedy suplementacja pozwoli nam czerpać maksymalne korzyści z ich współdziałania.

Jak działają kwasy Omega 3?

Za terminem “kwasy Omega 3”, kryje się więcej niż tylko jedna substancja. Najważniejsze warianty wchodzące w tę grupę to kwas ALA (alfa-liponowy), EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy). Wśród ogólnych funkcji kwasów tłuszczowych Omega 3 wymienia się natomiast następujące działania:

  • normalizowanie ciśnienia krwi,
  • obniżanie stężenia trójglicerydów we krwi,
  • działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe,
  • zapobieganie i hamowanie rozwoju choroby wieńcowej i choroby niedokrwiennej serca,
  • zmniejszanie ryzyka rozwoju chorób krążenia,
  • wspomaganie pracy mózgu, w tym zwłaszcza pamięci i koncentracji,
  • hamowanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej, czyli działanie przeciwalergiczne,
  • działanie przeciwmiażdżycowe,
  • poprawianie jakości widzenia,
  • ochrona przed wadami wzroku,
  • hamowanie lipogenezy (ochrona przed otyłością),
  • działanie przeciwdepresyjne,
  • ochrona przed demencją,
  • wspieranie zdrowia skóry.

Odpowiednia podaż kwasów Omega 3 ważna jest już na etapie życia płodowego, zaś u dorosłych niedobór tych kwasów objawia się między innymi problemami z koncentracją i pamięcią, depresją czy zaburzeniami emocji.

Kwasy Omega 6 i ich rola w organizmie

Spośród kwasów Omega 6 za najważniejsze uchodzą kwas LA (linolenowy), GLA (gamma-linolenowy), AA oraz ARA (arachidonowy). Rolą tych substancji jest przede wszystkim działanie przeciwzapalne i regulujące względem układu immunologicznego.

Kwasy Omega 6 obniżają poziom złego cholesterolu LDL, stabilizują ciśnienie tętnicze i zapobiegają tworzeniu się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych, czym chronią organizm przed zawałem serca oraz udarem mózgu. Poza tym, działają także łagodząco na objawy chorób autoimmunologicznych, wspierają zdrowie skóry, włosów i paznokci oraz wspomagają walkę z neuropatią cukrzycową. W trakcie życia płodowego są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój układu nerwowego.

Choć kwasy Omega 6 są dla organizmu bardzo ważne, nie można spożywać ich w nadmiarze, gdyż grozi to wręcz odwrotnymi rezultatami. Co więcej, Omega 6 należy równoważyć przy pomocy kwasów Omega 3, starając się utrzymać bilans około 5 do 1.