Witaminy dla kobiet w ciąży - najlepsze
W okresie ciąży należy w sposób szczególny dbać o organizm przyszłej mamy i dziecka. W Aptece Hit kupić można najlepszej jakości suplementy diety dla kobiet ciężarnych. Wszystkie z nich mają specjalnie wyselekcjonowany skład, bogaty w niezbędne do prawidłowego rozwoju witaminy, minerały i pierwiastki. Produkty dostępne są w przystępnej cenie bez recepty.
Najważniejsze witaminy i minerały w ciąży
Wybór najlepszych witamin w ciąży może być dla kobiety dość kłopotliwy. Ma to związek z tym, że często, pierwszym kryterium wyboru jest ilość składników, co nie zawsze przekłada się na ich jakość. Jest to duży błąd, ponieważ nie wszystkie minerały, czy pierwiastki zawarte w suplementach diety będą w wystarczającym stopniu przyswajalne przez organizm. Badania naukowe wykazały, że istnieje tzw. wielka piątka (big five) substancji, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju płodu. Są to:
- kwas foliowy,
- żelazo,
- witamina D,
- jod,
- DHA.
Kwas foliowy
Jest to jedna z najważniejszych i najlepszych witamin dla kobiet w ciąży. Zaliczana jest do folianów, a ludzki organizm nie jest w stanie sam jej wytwarzać, dlatego musi być dostarczana z zewnątrz. Kwas foliowy jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego. Bierze także udział w syntezie DNA, co przekłada się na dojrzewanie i rozwój komórek płodu. Lekarze podkreślają, że jest to związek, który zmniejsza ryzyko powstawania wad cewy nerwowej. To z kolei niesie za sobą prawdopodobieństwo rozszczepu kręgosłupa, czy też zespołu Downa.
Żelazo
Pierwiastek ten podawany w określonym stężeniu zapobiega rozwojowi anemii. Istnieje duża zależność pomiędzy poziomem żelaza we krwi pępowinowej a zdolnościami poznawczymi i motorycznymi w wieku przedszkolnym. Niedobór tego składnika stwierdza się u około 40% kobiet w ciąży. W przeważającej większości są to panie, które są na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. W związku z tym konieczna jest suplementacja od 60 do 120 mg żelaza na dobę.
Witamina D
Nazywana również witaminą odporności. Jest ona niezbędna w utrzymaniu fizjologicznej gospodarki wapniowo-fosforanowej. Ma to wpływ nie tylko na funkcjonowanie narządów dziecka, ale również zapobiega rozwojowi osteoporozy u kobiety. Niedobór tego związku może powodować krzywicę, demineralizację kości i zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu I.
Jod
Od obecności jodu w codziennej diecie kobiety w ciąży zależy przede wszystkim właściwy rozwój tarczycy dziecka. Hormony produkowane przez ten gruczoł wpływają z kolei na układ kostny oraz mózg. Ich niedobór może być przyczyną poważnego upośledzenia umysłowego, odklejania się łożyska, a nawet poronienia. Jego suplementacja jest w szczególności ważna w pierwszym trymestrze ciąży. Zaleca się, aby przyszłe mamy przyjmowały ok. 100 μg tego pierwiastka dziennie.
DHA
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest jednym z najważniejszych elementów diety kobiety spodziewającej się dziecka. Jest go bardzo mało w diecie mieszkańców Europy Środkowej. Jego źródłem są głównie owoce morza i ryby morskie. Związek ten wspiera prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka, a także jego narządu wzroku (buduje komórki siatkówki). Zaleca się dziennie przyjmowanie 600 mg. Taka ilość zapobiega przedwczesnym porodom.