16.04.2021

Dane epidemiologiczne wskazują na niedobór witaminy D nawet u 90% Polaków. Tymczasem ma ona ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej rola nie sprowadza się wyłącznie do zapobiegania krzywicy czy osteoporozy. Skutecznie wspomaga pracę układu odpornościowego, pomagając zmniejszyć podatność na infekcje.

Witamina D – wpływ na układ odpornościowy

Receptory witaminy D znajdują się w wielu komórkach odpornościowych ludzkiego organizmu, m.in. w limfocytach B, limfocytach T, komórkach prezentujących antygen. Wszystkie te komórki wykazują zdolność do syntezy aktywnego metabolitu witaminy D, która jest w stanie modulować wrodzoną oraz nabytą odpowiedź immunologiczną. 

Witamina D wspomaga proces przekształcania monocytów w dojrzałe formy makrofagów, których rolą jest neutralizowanie obcych drobnoustrojów. Przyczynia się także do osłabienia stanów zapalnych, dzięki czemu tkanki zabezpieczane są przed ewentualnym uszkodzeniem.

Witamina D – główne źródła

Czy wiesz, że podstawowym źródłem witaminy D jest synteza przezskórna? Szacuje się, że nawet 80% dziennego zapotrzebowania na ten składnik pochodzi właśnie z procesu zachodzącego pod wpływem promieniowania słonecznego. Dlatego ważne jest częste przebywanie na świeżym powietrzu – szczególnie w słoneczne dni. Nie oznacza to jednak konieczności stałej ekspozycji na słońce – wystarczy zaledwie 15 minut dziennie, aby uzupełnić jej poziom nawet do 2000-4000 IU na dobę. 

Okazuje się, że nie tylko synteza przezskórna pozwala na dostarczenie składnika, jakim jest witamina D. Produkty spożywcze także je dostarczają, jednak w znacznie mniejszej ilości. Warto jednak włączyć do diety m.in. niektóre ryby (np. węgorza, śledzie, łososia), mleko oraz jego przetwory. 

Pamiętaj! Kremy z filtrem przeciwsłonecznych blokują syntezę witaminy D przez skórę. 

Witamina D – dawkowanie dla wsparcia odporności

Zastanawiasz się, ile wynosi zapotrzebowanie organizmu na składnik, jakim jest witamina D? Dawkowanie zależy przede wszystkim od tego, czy zmagasz się z niedoborami. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Głównego Inspektoratu Sanitarnego, maksymalna dzienna porcja witaminy powinna wynosić:

• 2000 IU (50 µg) w przypadku suplementów diety przeznaczonych dla zdrowych osób dorosłych do 75. roku życia;

• 4000 IU (1000 µg) w przypadku suplementów diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75. roku życia. 

Jeżeli więc interesuje cię witamina D dla dorosłych w postaci suplementów, zwróć uwagę na ilość składnika aktywnego w porcji preparatu. Wcześniej jednak wykonaj badanie z krwi polegające na ocenie poziomu całkowitej 25-hydroksy witaminy D. Pozwoli to dostosować porcję suplementu do faktycznych potrzeb organizmu. 

Suplementacja witaminą D jest zalecana przede wszystkim wtedy, gdy nie jest możliwa jej synteza przezskórna. Dotyczy to przede wszystkim okresu jesienno-zimowego.

Dowiedz się więcej na temat Twojej odporności tutaj - Jak prawidłowo zadbać o swoją odporność na wiosnę?