18.06.2021

Błonnik – czyli co?

Mianem błonnika pokarmowego określa się substancje występujące w ścianach komórkowych roślin, których organizm człowieka nie jest w stanie strawić. Mimo to pełnią ważną rolę, wspierając przede wszystkim funkcjonowanie układu pokarmowego. 

Chociaż błonnik pełni wiele funkcji, wśród najważniejszych wymienić można m.in.:

  • wydłużenie procesu trawienia, co pomaga w osiągnięciu uczucia sytości na dłużej
  • wsparcie w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi
  • pomoc w zwiększeniu masy stolca, co wspomaga walkę z zaparciami
  • wspomaga obniżanie poziomu glukozy we krwi oraz pomaga zmniejszyć oporność tkanek na insulinę.

Jednak nie ulega wątpliwości, że największe nadzieje pokłada się w błonniku jako substancji wspierającej proces odchudzania. Wykazuje zdolność pęcznienia, w efekcie czego pomaga zmniejszyć odczuwanie głodu. Ponadto wspiera oczyszczanie organizmu oraz poprawia pracę jelit.

Błonnik na odchudzanie – czy to działa?

Chociaż powszechnie mówi się, że błonnik na odchudzanie jest skuteczny, jego wpływ na regulację energetyczną nadal budzi wiele kontrowersji. Jednak większość prowadzonych badań wskazuje, że błonnik spożywany w większej ilości pomaga zwiększyć poposiłkową sytość oraz zmniejszyć odczuwanie głodu w późniejszym czasie.

Istnieją badania, które pokazują, że spożycie dodatkowych 14 g błonnika pokarmowego na dobę przez co najmniej 2 dni może spowodować redukcję masy ciała o 1,9 kg w ciągu niecałych 4 miesięcy. To dobra wiadomość dla tych osób, które chcą pozbyć się nadmiarowych kilogramów i szukają sposobów na zrealizowanie swojego celu.

Warto przy tym podkreślić, że błonnik nie tylko pozwala uzyskać, ale i utrzymać prawidłową masę ciała. Dzięki temu po zakończonym odchudzaniu nie dochodzi do ponownego gwałtownego przyrostu kilogramów.

  • sizer

    Oleofarm Błonnik 350 g

    22,46 zł

Gdzie szukać błonnika?

Doskonałym źródłem błonnika są produkty zbożowe (np. płatki zbożowe, grube kasze, mąki z niskiego przemiału), owoce (np. morele, cytryny, gruszki, banany) i warzywa (np. brukselka, cieciorka, groszek zielony, kalafior). 

Można jednak sięgnąć również po błonnik w tabletkach czy proszku. Odpowiednio dobrane preparaty pomogą uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na tę substancję. Przyjmowane systematycznie – wraz z prawidłowo zbilansowaną dietą – wesprą walkę z głodem i pomogą w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej. To z kolei przełoży się na lepsze efekty odchudzania. 

Jeśli wybierasz błonnik w tabletkach na odchudzanie, zwróć uwagę na to, aby wypijać sporą ilość płynów. Zwiększone spożycie jest koniecznością, aby uniknąć nieprzyjemnych zaparć. 

Zanim jednak zwiększysz ilość błonnika na odchudzanie upewnij się, że nie istnieją żadne przeciwwskazania. Skonsultuj się z lekarzem – szczególnie, jeśli zmagasz się z chorobami układu pokarmowego.